Bon appetit – tajniki kuchni francuskiej
- Adaptacyjność
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Instytucje szkoleniowe
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Uczelnie wyższe
Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi wspierających podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników branży gastronomicznej. W ramach projektu wypracowano model doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kuchni francuskiej. Model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” oraz „Kuchnia francuska”. W ramach pierwszego bloku uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu, który będzie wykorzystywany w przyszłej pracy. Drugi blok szkoleniowy został ukierunkowany na podnoszenie wiedzy oraz doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie kuchni francuskiej (m.in. obsługa cateringowa; podział mięsa wykorzystywany w gastronomii; kuchnia na bazie mięsa wołowego; dekorowanie talerzy; desery). W trakcie szkolenia położono nacisk na stronę praktyczną, dlatego zajęcia warsztatowe w ramach projektu były prowadzone pod okiem uznanych ekspertów z Francji. Założenia modelu zostały opisane w formie podręcznika.
Kto może skorzystać:
Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji zawodowych.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z parterem francuskim – Izbą Rzemieślniczą z regionu Cotes d’Armor Saint Brieuc, która współpracuje z Warmińsko-Mazurską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości już od 2003 r. Izba Rzemieślnicza z Francji ma duże doświadczenie w zakresie kształcenia kadr branży gastronomicznej. Jedną z inicjatyw Izby jest „Miasteczko Smaku”, które aktywnie działa na rzecz popularyzacji dziedzictwa kulinarnego regionu Cotes d’Armor, w tym m.in. poprzez organizowanie warsztatów kulinarnych, wydawanie przewodników tematycznych, promowanie zdrowej żywności.
Współpraca ponadnarodowa objęła w szczególności zaadaptowanie francuskiego modelu kształcenia pracowników branży gastronomicznej w zakresie specyfiki kuchni francuskiej. Wysoki poziom merytoryczny publikacji osiągnięto m.in. dzięki zaangażowaniu uznanych specjalistów z Francji. Wnioski i rekomendacje wypracowane podczas współpracy z francuską Izbą Rzemieślniczą zostały zawarte w podręczniku nauki zawodu oraz w raporcie ewaluacyjnym.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Model doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kuchni francuskiej wraz z raportem ewaluacyjnym podsumowującym doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu
- Podręcznik szkoleniowy wraz z zestawem receptur zaczerpniętych z kuchni francuskiej
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany