Bon appetit – tajniki kuchni francuskiej

Obszar wsparcia:
  • Adaptacyjność
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
Odbiorcy:
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
Użytkownicy:
  • Instytucje szkoleniowe
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
  • Uczelnie wyższe
Opis rozwiązania:

Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi wspierających podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników branży gastronomicznej. W ramach projektu wypracowano model doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kuchni francuskiej. Model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” oraz „Kuchnia francuska”. W ramach pierwszego bloku uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu, który będzie wykorzystywany w przyszłej pracy. Drugi blok szkoleniowy został ukierunkowany na podnoszenie wiedzy oraz doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie kuchni francuskiej (m.in. obsługa cateringowa; podział mięsa wykorzystywany w gastronomii; kuchnia na bazie mięsa wołowego; dekorowanie talerzy; desery). W trakcie szkolenia położono nacisk na stronę praktyczną, dlatego zajęcia warsztatowe w ramach projektu były prowadzone pod okiem uznanych ekspertów z Francji. Założenia modelu zostały opisane w formie podręcznika.


Kto może skorzystać:

Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji zawodowych.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z parterem francuskim – Izbą Rzemieślniczą z regionu Cotes d’Armor Saint Brieuc, która współpracuje z Warmińsko-Mazurską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości już od 2003 r. Izba Rzemieślnicza z Francji ma duże doświadczenie w zakresie kształcenia kadr branży gastronomicznej. Jedną z inicjatyw Izby jest „Miasteczko Smaku”, które aktywnie działa na rzecz popularyzacji dziedzictwa kulinarnego regionu Cotes d’Armor, w tym m.in. poprzez organizowanie warsztatów kulinarnych, wydawanie przewodników tematycznych, promowanie zdrowej żywności.

Współpraca ponadnarodowa objęła w szczególności zaadaptowanie francuskiego modelu kształcenia pracowników branży gastronomicznej w zakresie specyfiki kuchni francuskiej. Wysoki poziom merytoryczny publikacji osiągnięto m.in. dzięki zaangażowaniu uznanych specjalistów z Francji. Wnioski i rekomendacje wypracowane podczas współpracy z francuską Izbą Rzemieślniczą zostały zawarte w podręczniku nauki zawodu oraz w raporcie ewaluacyjnym.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • Model doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kuchni francuskiej wraz z raportem ewaluacyjnym podsumowującym doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu

  • Podręcznik szkoleniowy wraz z zestawem receptur zaczerpniętych z kuchni francuskiej
Beneficjent:
  • Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
Fiszka projektowa: application/zipFiszka projektowa.docx
Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany