Czekolada i lody – z tradycją w XXI wiek
- Adaptacyjność
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Instytucje szkoleniowe
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Uczelnie wyższe
Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi ukierunkowanych na podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracowników z branży gastronomicznej. Zaproponowane w projekcie rozwiązanie to model szkoleniowy z zakresu wytwarzania czekolady i lodów metodą rzemieślniczą w oparciu o tradycyjne receptury włoskie. Model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” oraz „Czekolada i lody”. W ramach pierwszego bloku, uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu, który będzie wykorzystywany w przyszłej pracy. Drugi blok szkoleniowy obejmuje aspekty teoretyczne i praktyczne wytwarzania czekolady i lodów (m.in. kontrola parametrów oraz jakości surowców i półproduktów; skład fizyczny i chemiczny lodów; zasady właściwego dobierania składników; opracowywanie receptur, techniki formowania i obróbki czekolady; techniki wyrabiania pralinek i czekoladek; przygotowywanie dekoracji z czekolady).
Kto może skorzystać:
Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji zawodowych.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z partnerem zagranicznym – Akademią Smaków z Perugii (Universita dei Sapori). Współpraca objęła w szczególności zaadaptowanie włoskiego programu nauczania pracowników branży gastronomicznej o specjalizacji cukiernik. Partner ponadnarodowy zapewnił zaangażowanie wykładowców z Akademii Smaków, którzy są uznanymi ekspertami w dziedzinie produkcji lodów i czekolady w oparciu o metody tradycyjne. Ponadto do zadań partnera należało wytypowanie wykonawcy materiałów szkoleniowych, sprawowanie merytorycznego nadzoru nad ich opracowaniem oraz współpraca przy opracowaniu finalnej wersji raportu podsumowującego realizację projektu.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Model szkoleniowy w zakresie wytwarzania czekolady i lodów metodą rzemieślniczą w oparciu o doświadczenia włoskie oraz raport ewaluacyjny podsumowujący doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu.
- Podręcznik zawierający praktyczne informacje dotyczące produkcji czekolady i lodów wraz z zestawem receptur zaczerpniętych z kuchni włoskiej.
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany