Dolce gusto – słodki smak włoskiej tradycji cukierniczej
- Adaptacyjność
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Instytucje szkoleniowe
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Uczelnie wyższe
- Związki zawodowe
Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi w zakresie podnoszenia jakości usług gastronomicznych. Zaproponowane w projekcie rozwiązanie to model szkoleniowy dla zawodu cukiernik, wypracowany w oparciu o doświadczenia włoskie. Model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” (4h) oraz „Cukiernictwo” (36h). W ramach pierwszego bloku, uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu i narzędzi używanych w gastronomii. Drugi blok szkoleniowy obejmuje aspekty teoretyczne i praktyczne nauczania w zawodzie cukiernik (towaroznawstwo; wyroby cukiernicze w tradycji regionalnej Włoch – typy ciast i deserów w cukiernictwie oraz sposoby i techniki ich wyrabiania, techniki wyrabiania ciast i kremów; techniki dobierania składników, nadziewanie, dekorowanie i zdobienie produktów cukierniczych; czekolada w cukiernictwie i restauracji: techniki przygotowania i dekoracji).
Kto może skorzystać:
Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji i umiejętności w zawodzie cukiernika.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z partnerem zagranicznym – Akademią Smaków z Perugii (Universita dei Sapori). Współpraca objęła w szczególności zaadaptowanie włoskiego programu nauczania pracowników branży gastronomicznej o specjalizacji cukiernik. Partner ponadnarodowy zapewnił zaangażowanie wykładowców z Akademii Smaków, którzy są uznanymi ekspertami w dziedzinie cukiernictwa. Ponadto, do zadań partnera należało wytypowanie wykonawcy materiałów szkoleniowych, sprawowanie merytorycznego nadzoru nad ich opracowaniem oraz współpraca przy opracowaniu finalnej wersji raportu podsumowującego realizację projektu.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Model szkoleniowy w zakresie ścieżki kształcenia cukierników oraz raport ewaluacyjny podsumowujący doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu.
- „Cukiernictwo – podręcznik”
Publikacja zawiera praktyczne informacje o podstawowych produktach używanych w branży cukierniczej wraz z ich zastosowaniem, opis technik przygotowywania deserów, wskazówki przydatne w pracy cukiernika oraz zestaw przepisów zaczerpniętych z kuchni włoskiej.
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany