Dolce gusto – słodki smak włoskiej tradycji cukierniczej

Obszar wsparcia:
  • Adaptacyjność
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
Odbiorcy:
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
Użytkownicy:
  • Instytucje szkoleniowe
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
  • Uczelnie wyższe
  • Związki zawodowe
Opis rozwiązania:

Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi w zakresie podnoszenia jakości usług gastronomicznych. Zaproponowane w projekcie rozwiązanie to model szkoleniowy dla zawodu cukiernik, wypracowany w oparciu o doświadczenia włoskie. Model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” (4h) oraz „Cukiernictwo” (36h). W ramach pierwszego bloku, uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu i narzędzi używanych w gastronomii. Drugi blok szkoleniowy obejmuje aspekty teoretyczne i praktyczne nauczania w zawodzie cukiernik (towaroznawstwo; wyroby cukiernicze w tradycji regionalnej Włoch – typy ciast i deserów w cukiernictwie oraz sposoby i techniki ich wyrabiania, techniki wyrabiania ciast i kremów; techniki dobierania składników, nadziewanie, dekorowanie i zdobienie produktów cukierniczych; czekolada w cukiernictwie i restauracji: techniki przygotowania i dekoracji).


Kto może skorzystać:

Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji i umiejętności w zawodzie cukiernika.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z partnerem zagranicznym  Akademią Smaków z Perugii (Universita dei Sapori). Współpraca objęła w szczególności zaadaptowanie włoskiego programu nauczania pracowników branży gastronomicznej o specjalizacji cukiernik. Partner ponadnarodowy zapewnił zaangażowanie wykładowców z Akademii Smaków, którzy są uznanymi ekspertami w dziedzinie cukiernictwa. Ponadto, do zadań partnera należało wytypowanie wykonawcy materiałów szkoleniowych, sprawowanie merytorycznego nadzoru nad ich opracowaniem oraz współpraca przy opracowaniu finalnej wersji raportu podsumowującego realizację projektu.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • Model szkoleniowy w zakresie ścieżki kształcenia cukierników oraz raport ewaluacyjny podsumowujący doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu.

  • Cukiernictwo – podręcznik
    Publikacja zawiera praktyczne informacje o podstawowych produktach używanych w branży cukierniczej wraz z ich zastosowaniem, opis technik przygotowywania deserów, wskazówki przydatne w pracy cukiernika oraz zestaw przepisów zaczerpniętych z kuchni włoskiej.
Beneficjent:
  • Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
Fiszka projektowa: application/zipFiszka projektowa.docx
Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany