Slow food w twojej kuchni

Obszar wsparcia:
  • Adaptacyjność
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Grupa Doradcza Primus s.c. Tomasz Londoński, Szymon Grzędziński, Karol Tomaszewski
Odbiorcy:
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
Użytkownicy:
  • Osoby pracujące
  • Przedsiębiorcy
Opis rozwiązania:

Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi wspomagających współpracę pomiędzy lokalnymi producentami żywności a przedsiębiorcami z branży hotelarsko-gastronomicznej. Kolejne wyzwanie stanowi konieczność systematycznego podwyższania kwalifikacji zawodowych pracowników branży gastronomicznej.

Zaproponowane w projekcie rozwiązanie to model pn. „100 km step”, który zakłada budowanie trwałej współpracy pomiędzy producentami żywności, dostawcami a odbiorcami lokalnych produktów, którzy są zlokalizowani w promieniu do 100 km. Idea slow food1 oraz model „100 km step” były przedmiotem szkolenia zawodowego skierowanego do szefów kuchni i kucharzy, które objęło podnoszenie wiedzy i umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z wykorzystaniem regionalnych składników oraz pogłębiania współpracy z lokalnymi producentami żywności (negocjowanie cen, zapewnianie regularnych dostaw produktów). Dodatkowo w ramach projektu powstał portal internetowy (www.smakiwarmii.pl), który zawiera m.in. przepisy na potrawy przygotowywane w oparciu o produkty regionalne oraz profile lokalnych producentów żywności wraz z danymi kontaktowymi.

----------------------------------

Idea slow food narodziła się we Włoszech, zaś jej główne założenia to m.in. gotowanie w oparciu o tradycyjne sposoby produkcji, naturalnie przetworzone składniki, celebrowanie i pielęgnowanie smaku potraw oraz promowanie regionalnej żywności.

 

Kto może skorzystać:

Wsparcie skierowane jest w szczególności do osób pracujących w branży gastronomicznej, zainteresowanych podwyższeniem kwalifikacji zawodowych w zakresie kuchni regionalnej, a także do przedsiębiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z parterem włoskim – firmą Silga SPA, która od 1969 roku działa w sektorze galwanizacji, a dodatkowo wspiera branżę hotelowo–gastronomiczną w ramach projektów zdrowotnych, edukacyjnych oraz promocji właściwego sposobu odżywiania.

Współpraca ponadnarodowa w ramach projektu polegała w szczególności na zaadaptowaniu modelu „100 km step”, który zakłada skracanie łańcucha dystrybucji, poprzez nawiązywane bezpośrednich relacji pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauratorami i konsumentami. Ponadto firma Silga SPA udzieliła wsparcia merytorycznego przy tworzeniu platformy internetowej: www.smakiwarmii.pl oraz brała udział w organizacji konferencji promującej ideę slow food oraz wypracowany model.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • Publikacja pt. Slow food w twojej kuchni 
    Zawiera obszerny zbiór przepisów kulinarnych na dania przygotowywane zgodnie z założeniami koncepcji slow food.

  • Biuletyn pt. Slow food w twojej kuchni. Najwspanialsze smaki Warmii i Mazur
    Prezentuje podstawowe założenia modelu „100 Step”, wybrane przepisy kulinarne z Polski i Włoch oraz adresy lokalnych producentów zdrowej żywności.
Beneficjent:
  • Grupa Doradcza Primus s.c. Tomasz Londoński, Szymon Grzędziński, Karol Tomaszewski
Fiszka projektowa: application/mswordFiszka projektowa.doc
Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany