Tradycyjna kuchnia na Warmii i Mazurach
- Adaptacyjność
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Osoby pracujące
- Pracownicy przedsiębiorstw
- Kadra zarządzająca
- Pracodawcy
- Przedsiębiorcy
Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby i jakości szkoleń specjalistycznych ukierunkowanych na podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracowników z branży gastronomicznej.
Zaproponowane w projekcie rozwiązanie obejmuje trzy modele szkoleniowe, skierowane do osób zainteresowanych podniesieniem poziomu wiedzy i nabyciem nowych umiejętności w zakresie technik przygotowywania i serwowania kawy, tradycyjnych metod wytwarzania wyrobów piekarniczych oraz technik przygotowywania dań z dodatkiem napojów alkoholowych. Na rozwiązanie składają się trzy podręczniki, które zostały wypracowane w oparciu o dobre praktyki partnera włoskiego oraz wnioski ze szkoleń warsztatowych przeprowadzonych przez realizatora projektu. Publikacje zawierają scenariusze zajęć, receptury, fiszki techniczne, opisy procesów oraz praktyczne wskazówki do wykorzystania w danej branży gastronomii. Każdy cykl szkoleniowy obejmuje zajęcia teoretyczne, ćwiczenia praktyczne (realizacja receptur — test degustacji), jak również symulacje procesów związanych z obsługą klienta restauracji (łącznie 3 x 40 godzin).
Kto może skorzystać:
Rozwiązanie może być stosowane przez restauratorów oraz przedsiębiorców działających w branży hotelarsko-gastronomicznej. Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji zawodowych.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
W projekcie wykorzystano wieloletnie doświadczenie partnera włoskiego – Universita dei Sapori scarl Centro Nazionale di Formazione e Cultura dell’ Alimentazione, który specjalizuje się w kształceniu kadr dla sektora gastronomii. Uczelnia wypracowała własne metody kształcenia, w tym programy szkoleniowe oraz materiały dydaktyczne.
Głównym obszarem współpracy parterów było zaadaptowanie włoskich metod i materiałów szkoleniowych do potrzeb i specyfiki polskiej branży gastronomicznej.
Elementy składowe (do zastosowania w praktyce):
- Podręcznik pt.: "Poznanie kawy" zawierający program szkoleniowy dla baristów i pracowników gastronomii. Program obejmuje w szczególności następujące zagadnienia: zapoznanie z historią kawy, najpopularniejsze gatunki kawy w aspekcie geograficznym, proces obróbki, praktyczne informacje o technikach przygotowywania i serwowania kawy.
- Podręcznik pt.: "Arte Bianca" zawierający program szkoleniowy dla pracowników gastronomii z zakresu piekarnictwa słonego. Program obejmuje w szczególności następujące zagadnienia: tradycyjne techniki wyrabiania i produkcji ciasta, różnice pomiędzy najpopularniejszymi sposobami przygotowywania chleba, dobór i ocena surowców, towaroznawstwo, gatunki zbóż używane w piekarnictwie, wpływ surowców na cechy sensoryczne produktu, ocena technologiczna i proces technologiczny.
- Podręcznik pt.: "Stosowanie napojów alkoholowych w kuchni" zawierający program szkoleniowy dla pracowników gastronomii z zakresu wykorzystania napojów alkoholowych w kuchni. W programie znalazły się praktyczne informacje dotyczące technik przygotowywania potraw z użyciem różnych alkoholi, charakterystyka procesów destylacji i fermentacji, receptury na potrawy mięsne, rybne, dania z dziczyzny oraz przyrządzanie dań z owoców morza.
- Fundacja „Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany