Nasze doświadczenie przekuwamy w nasze kompetencje

Obszar wsparcia:
  • Edukacja i szkolnictwo wyższe
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
Odbiorcy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
Użytkownicy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Placówki oświatowe
  • Szkoły
  • Szkoły zawodowe
Opis rozwiązania:

Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedostosowania profili zawodowych w branży gastronomicznej do wymagań pracodawców w województwie świętokrzyskim, co skutkuje niskim poziomem kwalifikacji zawodowych uczniów klas gastronomicznych.

Zaproponowane w projekcie rozwiązanie – przewodnik metodyczny zawierający wytyczne do tworzenia autorskich programów nauczania – ma na celu dostosowanie oferty edukacyjnej do wymogów lokalnego rynku pracy dla uczniów szkół zawodowych w woj. świętokrzyskim, poprzez modernizację oferty nauczania oraz opracowanie nowych rozwiązań edukacyjnych.

Bazą wyjściową dla opracowania ww. rozwiązania jest udział młodzieży z ośrodków szkolnych Zakładu Doskonalenia Zawodowego w praktykach zagranicznych we Włoszech, gdzie w ramach wspólnych działań zaplanowanych w projekcie uczniowie klas gastronomicznych podniosą swoje kwalifikacje zawodowe.

Na proponowane rozwiązanie składa się przede wszystkim opracowany wspólnie z partnerem włoskim przewodnik metodyczny zawierający wytyczne do tworzenia autorskich programów nauczania w zawodach: pizzaiolo (piekarz w pizzerii), barista, gelateria (lodziarnia), pasta fresca (produkcja makaronu). Dodatkowo uczniowie i nauczyciele będą mieli okazję wziąć udział w kursie języka włoskiego ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa branżowego dla poszczególnych specjalności oraz terminologii związanej z kształceniem zawodowym. Ponadto uczniowie będą uczestniczyć w szkoleniach i praktycznych warsztatach gastronomicznych.

Proponowane rozwiązanie pozwoli przystosować ofertę edukacyjną do wymogów lokalnego rynku pracy. Szkoły prowadzące kształcenie zawodowe uzyskają programy rozwojowe dostosowane do aktualnych trendów, technik i potrzeb, a lokalne przedsiębiorstwa będą mogły liczyć na wykwalifikowanych absolwentów, posiadających konkretną i aktualna wiedzę, umiejętności i kwalifikacje.


Kto może skorzystać:

Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne, kształcące na kierunkach gastronomicznych. Wsparcie skierowane jest zarówno do uczniów, jak i nauczycieli tego typu szkół. Pośrednio skorzystają tez przedsiębiorcy, który w przyszłości będą zatrudniać absolwentów dobrze przygotowanych do wykonywania zawodu.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

W projekcie wykorzystano doświadczenie partnera z Włoch, European Training Network. Jest to stowarzyszenie o charakterze szkoleniowym. Firma posiada szerokie kontakty z pracodawcami w branży gastronomicznej, a kilkuletnia współpraca ze szkołami zawodowymi. 

Dzięki współpracy ponadnarodowej wykształceni zostaną specjaliści z branży gastronomicznej. Uczniowie, zdobywając cenną, praktyczną wiedzę i doświadczenie w środowisku międzynarodowym, uzyskują większą wiarę we własne możliwości i umiejętności, co ułatwia im wejście na rynek pracy.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • Przewodnik metodyczny w zakresie specjalności kuchni włoskiej w klasach gastronomicznych 5 szkół zawodowych obejmujący autorskie programy nauczania w specjalnościach: barista, pizziaolo, gelateria i pasta fresca.

  • Słownik branżowy konkretnych profili gastronomicznych.
Załącznik: application/zipProdukt WP.zip
Beneficjent:
  • Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
Fiszka projektowa: application/pdffiszka projektowa.pdf