Nasze doświadczenie przekuwamy w nasze kompetencje
- Edukacja i szkolnictwo wyższe
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Placówki oświatowe
- Szkoły
- Szkoły zawodowe
Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedostosowania profili zawodowych w branży gastronomicznej do wymagań pracodawców w województwie świętokrzyskim, co skutkuje niskim poziomem kwalifikacji zawodowych uczniów klas gastronomicznych.
Zaproponowane w projekcie rozwiązanie – przewodnik metodyczny zawierający wytyczne do tworzenia autorskich programów nauczania – ma na celu dostosowanie oferty edukacyjnej do wymogów lokalnego rynku pracy dla uczniów szkół zawodowych w woj. świętokrzyskim, poprzez modernizację oferty nauczania oraz opracowanie nowych rozwiązań edukacyjnych.
Bazą wyjściową dla opracowania ww. rozwiązania jest udział młodzieży z ośrodków szkolnych Zakładu Doskonalenia Zawodowego w praktykach zagranicznych we Włoszech, gdzie w ramach wspólnych działań zaplanowanych w projekcie uczniowie klas gastronomicznych podniosą swoje kwalifikacje zawodowe.
Na proponowane rozwiązanie składa się przede wszystkim opracowany wspólnie z partnerem włoskim przewodnik metodyczny zawierający wytyczne do tworzenia autorskich programów nauczania w zawodach: pizzaiolo (piekarz w pizzerii), barista, gelateria (lodziarnia), pasta fresca (produkcja makaronu). Dodatkowo uczniowie i nauczyciele będą mieli okazję wziąć udział w kursie języka włoskiego ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa branżowego dla poszczególnych specjalności oraz terminologii związanej z kształceniem zawodowym. Ponadto uczniowie będą uczestniczyć w szkoleniach i praktycznych warsztatach gastronomicznych.
Proponowane rozwiązanie pozwoli przystosować ofertę edukacyjną do wymogów lokalnego rynku pracy. Szkoły prowadzące kształcenie zawodowe uzyskają programy rozwojowe dostosowane do aktualnych trendów, technik i potrzeb, a lokalne przedsiębiorstwa będą mogły liczyć na wykwalifikowanych absolwentów, posiadających konkretną i aktualna wiedzę, umiejętności i kwalifikacje.
Kto może skorzystać:
Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne, kształcące na kierunkach gastronomicznych. Wsparcie skierowane jest zarówno do uczniów, jak i nauczycieli tego typu szkół. Pośrednio skorzystają tez przedsiębiorcy, który w przyszłości będą zatrudniać absolwentów dobrze przygotowanych do wykonywania zawodu.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
W projekcie wykorzystano doświadczenie partnera z Włoch, European Training Network. Jest to stowarzyszenie o charakterze szkoleniowym. Firma posiada szerokie kontakty z pracodawcami w branży gastronomicznej, a kilkuletnia współpraca ze szkołami zawodowymi.
Dzięki współpracy ponadnarodowej wykształceni zostaną specjaliści z branży gastronomicznej. Uczniowie, zdobywając cenną, praktyczną wiedzę i doświadczenie w środowisku międzynarodowym, uzyskują większą wiarę we własne możliwości i umiejętności, co ułatwia im wejście na rynek pracy.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Przewodnik metodyczny w zakresie specjalności kuchni włoskiej w klasach gastronomicznych 5 szkół zawodowych obejmujący autorskie programy nauczania w specjalnościach: barista, pizziaolo, gelateria i pasta fresca.
- Słownik branżowy konkretnych profili gastronomicznych.
- Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach