Lepsza Edukacja Kluczem do Sukcesu

Obszar wsparcia:
  • Edukacja i szkolnictwo wyższe
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego „Wiedza”
Odbiorcy:
  • Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
Użytkownicy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Placówki oświatowe
Opis rozwiązania:

Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem braku odpowiednich (wymaganych i poszukiwanych przez pracodawców) kwalifikacji u uczniów szkół zawodowych, co sprawia, że mają oni niewielkie szanse na zatrudnienie. Młodzieży brakuje mobilności edukacyjnej, która ma wspomóc nabywanie nowych umiejętności.

Zaproponowane w projekcie rozwiązania (w postaci przygotowania programu praktyk zawodowych, obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz wspólnej karty menu-projektu) mają na celu podniesienie jakości kształcenia zawodowego i umocnienie praktycznych umiejętności zawodowych uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich.

Wypracowane wspólnie z partnerem rozwiązanie obejmuje przygotowanie programu praktyk zagranicznych w Niemczech, poprzedzonych praktycznymi warsztatami gotowania (zakres tematyczny: dziczyzna, ryby, owoce morza czy drób, carving, warsztat barmański). Na forum, na platformie LEKS zostanie opracowywany program praktyki w Niemczech - uczestnicy projektu i nauczyciele z Technikum nr 3 oraz partner niemiecki będą zgłaszać na forum propozycje zagadnień, jakie chcieliby poruszać na praktykach. Będzie to sprawdzane i weryfikowane podczas dziesięciodniowych praktyk w Niemczech w lokalach hotelarsko-gastronomicznych.

Na rozwiązanie składa się ponadto przygotowany wspólnie standard obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz wspólna karta menu-projektu pn. "Inny kraj, ale wspólny obyczaj". Podczas zajęć pozalekcyjnych uczestnicy projektu oraz partner będą pracowali nad własnymi rozwiązaniami w zakresie standardów obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz tradycyjną kartą menu, wykorzystując forum do wymiany doświadczeń. Podczas praktyki zagranicznej dojdzie do zapoznania się partnerów ze swoimi rozwiązaniami w zakresie standardów obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomi oraz tradycyjną kartą menu. Rozwiązanie uzupełnione jest doradztwem zawodowym i kursami na platformie e-learningowej (tematyka: hotelarstwo, gastronomia, język obcy).

Efektem wdrożenia wypracowanego w projekcie rozwiązania będzie podniesienie kompetencji uczniów szkół zawodowych na kierunkach związanych z hotelarstwem i gastronomią, dzięki czemu będą mieli łatwiejszy start na rynku pracy. Dzięki praktykom zagranicznym uczestnicy projektu nabędą umiejętności praktyczne niezbędne do wykonywania zawodu i przekonają się, jak funkcjonują obiekty hotelarsko-gastronomiczne w innym "zawieszeniu" kulturowym i obyczajowym. Poznają również  inne rozwiązania organizacyjne i techniczne. Dzięki praktykom zagranicznym wzrośnie poziom mobilności edukacyjnej oraz rozwinie się europejski "sposób myślenia". Szkoła zawodowa zyska atrakcyjniejszy i bardziej praktyczny program nauczania, dzięki czemu wzrośnie jej renoma, jako instytucji oświatowej przygotowującej specjalistów poszukiwanych przez pracodawców.


Kto może skorzystać:

Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne, przede wszystkim te kształcące w kierunkach hotelarskich i gastronomicznych. Wsparcie skierowane jest do uczniów i nauczycieli tego typu szkół. Beneficjentem zastosowanego rozwiązania będą także przedsiębiorcy, uzyskujący w przyszłości wykwalifikowaną i zmotywowaną do pracy młodzież.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

W projekcie wykorzystano doświadczenie partnera z Niemiec - Landvolkbildung Thuringen e.V. Jest to organizacja pozarządowa, której zadaniem jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych osób poszukujących pracy w branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej.

Dzięki współpracy ponadnarodowej, uczniowie zdobędą cenne doświadczenie, jakim jest zapoznanie się z praktyczną stroną wykonywania zawodu w innym kraju oraz podniosą poziom swojej mobilności edukacyjnej.

Nastapi również wzrost jakości, świadczonych przez partnera ponadnarodowego, usług na rzecz osób zatrudnionych i poszukujących pracy w branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz turystycznej, poprzez wypracowanie nowatorskich rozwiązań w zakresie standardów obsługi konsumenta i karty menu. Wartością będzie również zapoznanie się partnera z polskim modelem szkolnictwa zawodowego.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • Program praktyk i praktyka zagraniczna;
  • Wspólna karta menu i wspólny standard obsługi;
  • 10 artykułów o tematyce hotelarsko-gastronomicznej opracowanych przez partnera niemieckiego, przetłumaczonych z języka niemieckiego, które zostaną zamieszczone na platformie LEKS.
Beneficjent:
  • Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego „Wiedza”
Fiszka projektowa: application/mswordFiszka.doc
Strona www:

www.wiedza.org.pl

Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany