Lepsza Edukacja Kluczem do Sukcesu
- Edukacja i szkolnictwo wyższe
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Placówki oświatowe
Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem braku odpowiednich (wymaganych i poszukiwanych przez pracodawców) kwalifikacji u uczniów szkół zawodowych, co sprawia, że mają oni niewielkie szanse na zatrudnienie. Młodzieży brakuje mobilności edukacyjnej, która ma wspomóc nabywanie nowych umiejętności.
Zaproponowane w projekcie rozwiązania (w postaci przygotowania programu praktyk zawodowych, obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz wspólnej karty menu-projektu) mają na celu podniesienie jakości kształcenia zawodowego i umocnienie praktycznych umiejętności zawodowych uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich.
Wypracowane wspólnie z partnerem rozwiązanie obejmuje przygotowanie programu praktyk zagranicznych w Niemczech, poprzedzonych praktycznymi warsztatami gotowania (zakres tematyczny: dziczyzna, ryby, owoce morza czy drób, carving, warsztat barmański). Na forum, na platformie LEKS zostanie opracowywany program praktyki w Niemczech - uczestnicy projektu i nauczyciele z Technikum nr 3 oraz partner niemiecki będą zgłaszać na forum propozycje zagadnień, jakie chcieliby poruszać na praktykach. Będzie to sprawdzane i weryfikowane podczas dziesięciodniowych praktyk w Niemczech w lokalach hotelarsko-gastronomicznych.
Na rozwiązanie składa się ponadto przygotowany wspólnie standard obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz wspólna karta menu-projektu pn. "Inny kraj, ale wspólny obyczaj". Podczas zajęć pozalekcyjnych uczestnicy projektu oraz partner będą pracowali nad własnymi rozwiązaniami w zakresie standardów obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomii oraz tradycyjną kartą menu, wykorzystując forum do wymiany doświadczeń. Podczas praktyki zagranicznej dojdzie do zapoznania się partnerów ze swoimi rozwiązaniami w zakresie standardów obsługi konsumenta w hotelarstwie i gastronomi oraz tradycyjną kartą menu. Rozwiązanie uzupełnione jest doradztwem zawodowym i kursami na platformie e-learningowej (tematyka: hotelarstwo, gastronomia, język obcy).
Efektem wdrożenia wypracowanego w projekcie rozwiązania będzie podniesienie kompetencji uczniów szkół zawodowych na kierunkach związanych z hotelarstwem i gastronomią, dzięki czemu będą mieli łatwiejszy start na rynku pracy. Dzięki praktykom zagranicznym uczestnicy projektu nabędą umiejętności praktyczne niezbędne do wykonywania zawodu i przekonają się, jak funkcjonują obiekty hotelarsko-gastronomiczne w innym "zawieszeniu" kulturowym i obyczajowym. Poznają również inne rozwiązania organizacyjne i techniczne. Dzięki praktykom zagranicznym wzrośnie poziom mobilności edukacyjnej oraz rozwinie się europejski "sposób myślenia". Szkoła zawodowa zyska atrakcyjniejszy i bardziej praktyczny program nauczania, dzięki czemu wzrośnie jej renoma, jako instytucji oświatowej przygotowującej specjalistów poszukiwanych przez pracodawców.
Kto może skorzystać:
Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne, przede wszystkim te kształcące w kierunkach hotelarskich i gastronomicznych. Wsparcie skierowane jest do uczniów i nauczycieli tego typu szkół. Beneficjentem zastosowanego rozwiązania będą także przedsiębiorcy, uzyskujący w przyszłości wykwalifikowaną i zmotywowaną do pracy młodzież.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
W projekcie wykorzystano doświadczenie partnera z Niemiec - Landvolkbildung Thuringen e.V. Jest to organizacja pozarządowa, której zadaniem jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych osób poszukujących pracy w branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej.
Dzięki współpracy ponadnarodowej, uczniowie zdobędą cenne doświadczenie, jakim jest zapoznanie się z praktyczną stroną wykonywania zawodu w innym kraju oraz podniosą poziom swojej mobilności edukacyjnej.
Nastapi również wzrost jakości, świadczonych przez partnera ponadnarodowego, usług na rzecz osób zatrudnionych i poszukujących pracy w branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz turystycznej, poprzez wypracowanie nowatorskich rozwiązań w zakresie standardów obsługi konsumenta i karty menu. Wartością będzie również zapoznanie się partnera z polskim modelem szkolnictwa zawodowego.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Program praktyk i praktyka zagraniczna;
- Wspólna karta menu i wspólny standard obsługi;
- 10 artykułów o tematyce hotelarsko-gastronomicznej opracowanych przez partnera niemieckiego, przetłumaczonych z języka niemieckiego, które zostaną zamieszczone na platformie LEKS.
- Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego „Wiedza”
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany