Hiszpania nie tylko od kuchni

Obszar wsparcia:
  • Edukacja i szkolnictwo wyższe
Rodzaj projektu:
  • projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
Beneficjent: Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego
Odbiorcy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
Użytkownicy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Placówki oświatowe
  • Szkoły zawodowe
Opis rozwiązania:

Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedopasowania poziomu wiedzy i umiejętności uczniów szkół zawodowych do oczekiwań współczesnego rynku pracy

Zaproponowane w projekcie rozwiązanie, opracowane przy współpracy z partnerem z Hiszpanii, w postaci adaptacji rozwiązań technologicznych wykorzystywanych w kształceniu gastronomicznym w Hiszpanii na bazie kuchni śródziemnomorskiej w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ma na celu podniesienie poziomu kompetencji zawodowych w zawodzie kucharza.

Na proponowane rozwiązanie składają się:

1. Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze, obejmujące:

  • język angielski (100 godzin);
  • język niemiecki (100 godzin).

2. Zajęcia rozwijające kompetencje kluczowe, obejmujące:

  • język hiszpański (200 godzin);
  • warsztaty kompetencji społecznych i obywatelskich (24 godziny);
  • warsztaty świadomości i ekspresji kulturalnej (24 godziny);
  • warsztaty z zakresu przedsiębiorczości (30 godzin).

3. Doradztwo i opieka pedagogiczno-psychologiczna - indywidualne zajęcia ścieżki rozwoju (5 godzin).

4. Doradztwo edukacyjno-zawodowe - osobiste portfolio (30 godzin).

5. Kurs zawodowy - szkolenie w zakresie kuchni śródziemnomorskiej (150 godzin).

6. Praktyki i staże zawodowe:

  • staż w restauracjach (160 godzin);
  • praktyka zawodowa w restauracjach w Hiszpanii (160 godzin).

Dzięki zastosowaniu proponowanych w projekcie rozwiązań technologicznych zaadaptowanych od partnera z Hiszpanii nastąpi podwyższenie jakości kształcenia zawodowego w szkole, co bezpośrednio przełoży się na wzrost wiedzy, umiejętności (zwłaszcza praktycznych) w zawodzie kucharza.


Kto może skorzystać:

Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne kształcące w zawodzie kucharza. Wsparcie skierowane jest zarówno do uczniów, jak i nauczycieli tego typu szkół.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

W projekcie wykorzystano doświadczenia partnera z Hiszpanii (Europa: Movilidad Estudiantil). Jest to stosunkowo młoda, ale doświadczona instytucja, dostarczająca praktycznych szkoleń, organizująca transport i zakwaterowanie dla studentów VET, głównie z Hiszpanii. Organizuje wiele działań, czas wolny, wycieczki i zwiedzanie miasta, a także intensywne kursy językowe w kraju. Pomaga studentom w uzyskaniu dokumentów EUROPASS - Mobilność, służących do potwierdzenia okresów nauki lub szkoleń odbywanych w innych krajach europejskich w ramach wyjazdów zorganizowanych (określanych mianem tzw. europejskich ścieżek kształcenia).

Dzięki współpracy ponadnarodowej nastąpi poszerzenie zakresu wiedzy i umiejętności praktycznych uczniów w zawodzie kucharza o nowe elementy wychodzące poza obowiązujący program nauczania. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mają możliwość kontaktu ze środowiskiem międzynarodowym, co nie tylko wzbogaci ich wiedzę i doświadczenie, ale wzmocni ich samoocenę i podniesie motywację do dalszej pracy.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

Adaptacja w Gorzowie Wielkopolskim rozwiązań technologicznych wykorzystywanych w kształceniu gastronomicznym w Hiszpanii, na które składają się: program zajęć dydaktycznych i rozwijających kluczowe kompetencje, doradztwo i opieka pedagogiczna/psychologiczna, doradztwo zawodowe, kurs zawodowy, staże i praktyki zawodowe.

Załącznik: application/zipProdukt WP.zip
Beneficjent:
  • Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego
Fiszka projektowa: application/mswordFiszka projektowa.doc
Strona www:

www.zdz.gorzow.pl

Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany