Warmia Mazury Powiśle kulinarnym regionem Europy
- Edukacja i szkolnictwo wyższe
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Administracja rządowa
- Administracja samorządowa
- Jednostki naukowe i jednostki B+R
- Szkoły zawodowe
Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedostosowania umiejętności praktycznych kadry nauczycielskiej bezpośrednio zaangażowanej we wdrażanie programów nauczania i proces dydaktyczny w ramach poszczególnych zawodów. Dotyczy zarazem ich dostosowania do zmian organizacyjnych i technologicznych, jakie zaszły w wyniku zrealizowanych inwestycji infrastrukturalnych.
Zaproponowane w projekcie rozwiązanie, wypracowane przy współpracy z partnerami z Włoch i Francji, w postaci czterech programów szkoleniowych - podręczników dla nauczycieli (Profesjonalna obsługa kelnerska, Tradycyjna sztuka kulinarna, Sztuka cukiernicza, Hotelarstwo na europejskim poziomie) - ma na celu wzrost kwalifikacji w zakresie zdiagnozowanych potrzeb czterech szkół gastronomicznych i hotelarskich z Olsztyna, Elbląga, Ełku i Szczytna.
Każdy z podręczników podzielony jest na działy, szczegółowo i praktycznie opisujące co uczeń po zrezlizowaniu programu z podręcznika powinien wiedzieć i umieć.
Profesjonalna obsługa kelnerska obejmuje m.in. takie zagadnienia jak: techniki i technologie restauracyjne, znajomość produktów i nazewnictwa, znajomość alkoholi, analiza sensoryczna, argumentacja komercyjna i enologia.
Tradycyjna szkoła kulinarna obejmuje m.in. takie zagadnienia jak: karty techniczne, wywary i buliony, mięso czerwone i białe, drób, wieprzowina i terrina, ryby, jajka, zupy, ciasta podstawowe, garnitury na słono i słodko.
Sztuka cukiernicza obejmuje taką tematykę jak: cukier i węglowodany, technika wyrabiania ciasta, fermentacja, rodzaje ciast, mąka, tłuszcze, mleko i produkty mleczne, przechowywanie i konserwacja produktów spożywczych, receptury, czekolada, lody, tłuszcze, procesy produkcyjne, kawa.
Hotelarstwo na europejskim poziomie porusza następującą tematyką: organizacja przedsiębiorstw hotelarskich, modele organizacji, obsługa klienta, recepcja i obsługa gości, statystyki, cennik hotelowy, reklamacje i rozpatrywanie potrzeb klientów, usługi gastronomiczne, koszty, opłacalność i przedłużenie sezonu w turystyce.
Efektem wdrożenia wypracowanego w projekcie rozwiązania będzie dostosowanie poziomu kształcenia do standardów francuskich i włoskich, celem rozwoju współpracy, między innymi w zakresie wymiany uczniów.
Kto może skorzystać:
Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły ponadgimnazjalne, przede wszystkim kształcące na kierunkach hotelarskich i gastronomicznych. Wsparcie skierowane jest do uczniów i nauczycieli tego typu szkół. Beneficjentem zastosowanego rozwiązania będą także przedsiębiorcy, którzy pozyskają w przyszłości wykwalifikowaną i zmotywowaną do pracy młodzież.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
W projekcie wykorzystano doświadczenia partnerów z Francji i Włoch.
– Umbria Eksport Scarl (Włochy) – organizacja, której organ założycielski stanowią
m.in. kluczowe podmioty branży gastronomicznej w regionie Umbria. Posiada bogate doświadczenie we wspieraniu i promocji sektora turystycznego w kraju i zagranicą.
Na stałe współpracuje z licznymi ekspertami w zakresie kształcenia zawodowego
w branży gastronomiczno-hotelarskiej, ma bogate doświadczenie w realizacji szkoleń w kraju i zagranicą.
– Chambre de Metiers et de l’Artisant des Cotes d’Armor (Francja) – jedna z najlepiej funkcjonujących izb rzemieślniczych w branży gastronomicznej we Francji. Jej działania ukierunkowane są na kształcenie młodziezy i osób dorosłych w zawodach gastronomicznych, wsparcie doradcze firm z branży gastronomicznej i spożywczej (zarówno w aspektach produkcyjnych, jak i komercjalizacji produktów). Izba posiada doświadczenie w realizacji szkoleń w zakresie kształcenia zawodowego, w tym zagraniczne.
Dzięki współpracy ponadnarodowej nastąpi wzrost kwalifikacji potwierdzonych zaświadczeniami o ukończeniu szkoleń w zakresie:
- technik kelnerskich (związanych z przygotowaniem, serwowaniem i komercjalizacją dań tradycyjnych na bazie doświadczeń francuskich);
- technik kulinarnych;
- technik produkcji cukierniczej (lodów, czekolady oraz przygotowywania i serwowania kawy na bazie doświadczeń włoskich);
- prowadzenia usług hotelarskich na rynku europejskim w oparciu o doświadczenia włoskie.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- cztery przygotowane i przetłumaczone programy szkoleniowe dla nauczycieli (opisane powyżej);
- 400 egz. publikacji (4x100 egz).
- Fundacja Fundacja ,,Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany