Animatorzy zdrowego stylu życia
- Edukacja i szkolnictwo wyższe
- wyodrębniony projekt współpracy ponadnarodowej
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
- Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
- Placówki oświatowe
- Pracodawcy
- Szkoły
- Szkoły zawodowe
Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedostosowania programu nauczania obowiązującego w Zespole Szkół nr 1 w Zgierzu do wymogów rynku pracy i potrzeb przedsiębiorców. Rozwiązanie, wypracowane przy współpracy partnerów z Niemiec i Słowacji, czyli opracowanie i wdrożenie programów nowych kwalifikacji, programów nauczania oraz modułów kształcenia, ma na celu poprawę jakości procesu kształcenia w polskiej placówce edukacyjnej oraz dostosowanie umiejętności uczniów do wymogów rynku i potrzeb przedsiębiorców.
Na wypracowane rozwiązanie składają się następujące moduły kształcenia:
1. Zostań profesjonalistą na europejskim rynku gastronomicznym, umożliwiający zwiększenie kwalifikacji zawodowych w zakresie gastronomii (współpraca z partnerem z Niemiec):
- przygotowanie uczniów do praktyk z języka angielskiego;
- przygotowanie uczniów do praktyk z języka niemieckiego;
- zajęcia kształcące w zawodzie kelner;
- zajęcia kształcące w zawodzie barman;
- zajęcia marketing w gastronomii.
2. Kuchnie innych narodowości (Niemcy, Słowacja) - praktyczne wykorzystanie platformy internetowej:
- zajęcia "Tradycyjna Europa od kuchni";
- warsztaty kulinarne: sporządzanie śniadania swojej narodowości;
- warsztaty kulinarne: czym zaskoczysz gościa sporządzając potrawę wigilijną;
- warsztaty kulinarne: "Tradycyjne potrawy różnych narodowości".
3. Modyfikacja programu nauczania w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, w oparciu o doświadczenia partnera ze Słowacji:
- przygotowanie uczniów do wyjazdu z języka angielskiego;
- zajęcia: tradycyjne wypieki cukiernicze;
- zajęcia: wschodnie tradycje kulinarne;
- warsztaty: nowoczesne techniki dekoracji wyrobów cukierniczych.
4. Turystyka kulinarna promocją zdrowia i smaku regionów w oparciu o doświadczenia
partnerów z Niemiec i Słowacji:
- zajęcia: na tropie chemii w żywności;
- zajęcia: jemy smacznie zdrowo i kolorowo;
- zajęcia: wykorzystanie witaminowych składników żywieniowych;
- zajęcia: żywienie a zdrowie;
- zajęcia: smaki podróży.
Zastosowanie ww. programów w szkołach zawodowych pozwoli na zmodyfikowanie i poszerzenie oferty edukacyjnej w specjalizacjach gastronomicznych w ZS nr 1 w Zgierzu.
Kto może skorzystać:
Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły zawodowe kształcące na kierunkach związanych z gastronomią. Wsparcie skierowane jest do nauczycieli i uczniów tego typu szkół. Z rozwiązania skorzystają także pracodawcy, którzy uzyskają dobrze przygotowanych pracowników.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
W projekcie wykorzystano doświadczenia partnerów z Niemiec i Słowacji:
- Bildungszentrum Nordost. K.- D. Schnoor (Niemcy);
- Stredna Odborna Skola (Słowacja).
Produkty powstałe w wyniku współpracy ponadnarodowej pozwolą uczniom uzyskać nowe kwalifikacje, potwierdzone certyfikatem. Wdrożone zostaną nowe programy kwalifikacyjne, programy nauczania i dodatkowe moduły kształcenia.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- programy nowych kwalifikacji
- programy nauczania
- moduły kształcenia
- publikacja na temat projektu
- platforma internetowa do kontaktów partnerskich
- RELAX Halina Kędzierska
- Text Service s.c.
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany